Életmód gyerek, lány, magányos

Published on július 28th, 2015 | by noiuzletihalo

0

A gyermekbalesetek 80 százaléka megelőzhető lenne

Ma Magyarországon balesetben hal meg a legtöbb gyermek – mondta a statisztikákat ismertetve az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézeti és Baleseti Központjának osztályvezető főorvosa. Kassai Tamás hozzátette: javulnak az adatok, 2010 és 2013 között felére csökkent a gyermekhalálozás, és a baleseti halálozás is – hívta fel a figyelmet az inforadio.hu.

Ma Magyarországon még mindig a legtöbb gyerek balesetben hal meg. Kétszer annyi gyerek hal meg baleset következtében, külső okok miatt, mint daganatos betegségekben. Ez egyrészt nagyon jó, mert ez azt jelenti, hogy a daganatos betegeket meg tudják gyógyítani a gyermekonkológus kollégák, de sajnos a baleset, a külső okok még mindig a vezető halálokok közé tartoznak – mondta Kassai Tamás.

De legalább javulnak az adatok: 2010 és 2013 között a felére csökkent a gyermekhalálozás és a baleseti halálozás is. Ezek közül a legjobb adat a közlekedési balesetben meghalt gyermekeket érinti: míg 2010-ben 120 gyerek halt meg az utakon, addig 2013-ban már csak 51.
Ez nagyon jól jelzi, hogy a biztonsági gyerekülést elkezdtük és megtanultuk használni

Hozzátette: érzéseink és tapasztalataink szerint a külső okok, balesetek majdnem 80 százaléka megelőzhető lenne. Az UNICEF világstatisztikája szerint naponta kétezer gyerek hal meg, és ennek fele, vagyis naponta ezer gyerek halála biztosan megelőzhető lenne a világban. Csak előre kellene gondolkodniuk a felnőtteknek.

Elmondta: a legnagyobb baj, amit nem teszünk, hogy a gyermek folyamatos felügyeletet igényel. Körülbelül a gyerek 2-3 éves koráig folyamatosan tudni kell, hogy mit csinál. Azt gondolom, hogy 14 éves koráig pedig folyamatosan tudnunk kell azt, hogy a gyerekünk hol van, hol tölti az idejét – mondta Kassai Tamás.

A gyermektraumatológusok közölték: tízszer annyi a súlyos koponyasérült gyerek Magyarországon, mint Ausztriában. Ausztriában a gyerekek 80%-án van bukósisak biciklizéskor, a magyar gyerekeknek viszont csak tizede hord ilyet. Részben erre is visszavezethető, hogy Magyarországon tízszer több gyerek esik át súlyos koponyasérülésen, mint Ausztriában.

Ha megtörtént a baj, a szülők azonnal a 104-et hívják – javasolta Kassai Tamás. “A 104 abban a teremben csörög, ahol a mentőket irányítják. Ott pontosan tudják, melyik kórház az ügyeletes, hova kell a sérültet vinni. A legfontosabb cél az lenne, hogy a gyereksérültek a gyerektraumatológiára kerüljenek.”

Forrás: inforadio.hu

Tags: ,Comments are closed.

Back to Top ↑