Belföld business,vezető, ffi, nő

Published on július 15th, 2015 | by noiuzletihalo

0

A jó főnök legfőbb ismérvei

A főnök titulus a kinevezéssel érkezik, a vezetői rangért viszont meg kell dolgozni. Egy főnök csak a kollégái által válhat vezetővé, ezért olyan fontos, hogy milyen a köztük lévő kapcsolat – állapította meg az uzletresz.hu.

Molnár Attila szervezetpszichológus és coach szerint a bizalom kiépítése az első és legfontosabb tényező. Ha a kollégák nem bíznak a főnökben, akkor nem tudja vezetni sem őket. A szakember kihangsúlyozta, a bizalomépítés az elején sok beszélgetést igényel, a vezetőnek meg kell tudnia, hogy kinek mi a célja, motivációja. Meg kell ismernie mindenkinek azt a személyes értékét, amely a cég számára is értéket jelent.

A sikeres üzletasszony és író, Mireille Giuliano egyik könyve alapján több fontos vezetői készséget vizsgálunk, és azok hatását a munkatársakra.

Remek kommunikáció

A csapból is ez folyik: kommunikáljunk a beosztottakkal. Ez nem azt jelenti, hogy minden céges ügyet, problémát tudatni kell velük, de a számukra is releváns információt meg kell osztani. A jó kommunikáció kétoldalú, érdemes mindig meghallgatni az ő tapasztalataikat, véleményüket, hiszen effektíven ők végzik a munkát a vezető irányításával.

Hatása a munkatársakra: érzik, hogy megértik és komolyan veszik őket, a megfelelő visszacsatolástól biztosabban és motiváltabban végzik munkájukat, a pontosan és egyértelműen megfogalmazott utasításokat pedig könnyebb követni.

Következetesség

A következetes főnök kiszámítható környezetet teremt. Mindenki a csapaton belül kialakított stabil szabályrendszerhez tartja magát. Kiszámítható a feladatkijelölés és az értékelési rendszer.
Hatása a munkatársakra: nyugodt légkör, mert pontosan tudják, hogy mi az elvárás, és minek kell megfelelni.

Önbizalom

Hogy is bízhatnának a munkatársak egy olyan főnökben, aki saját magában sem bízik? A magabiztosság persze nem egyelő az önteltséggel. Az egészséges önbizalom viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban vezetni, irányítani és ösztönözni tudja a főnök a kollégáit.
Hatása a munkatársakra: a vezető önbizalma ragadós, és növeli a munkatársak önbizalmát is.

Példamutatás

A példamutató főnök hiteles, mert maga is úgy végzi el a feladatot, ahogy elvárja a kollégáitól. Továbbá nem csak beszél róla, de meg is tudja mutatni, hogy mi az elvárás.
Hatása a munkatársakra: segíti az alkalmazkodást és az azonosulást.

Forrás: uzletresz.hu

Tags: , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑