Biznisz film, mozi

Published on április 12th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Bohócnak készült, vegyésznek szánták, mégis színésznő lett Pap Vera

Hosszan tartó, súlyos betegség után 59 éves korában elhunyt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész. Számos színházi darabban, tévéfilmben és játékfilmben is játszott. A Vígszínházban 2015. február 8-án este lépett utoljára színpadra – emlékezett vissza a divany.hu

Pap Vera 1956. január 27-én született Budapesten Pap János és Richter Mária gyermekeként. Gyerekkorában bohócnak készült, de rendezői ambíciókat is dédelgetett.

Kőbányán érettségizett, majd jelentkezett a Színház – és Filmművészeti Egyetemre, ahova egyből fel is vették – pedig saját osztályfönöke sem hitt benne. „Ezen vélhetően a gimnáziumi osztályfőnököm lepődött meg leginkább… Egy szőke, rettenetesen kövér asszonyt képzelj el, aki annyira nem hitt bennem, hogy amikor beadtam a jelentkezésemet a főiskolára, kijelentette az egész osztály előtt: ‘Pap Vera, ha téged felvesznek a színművészetire, akkor én elmegyek Hawaiira hastáncosnak.’

Mondanom sem kell, ezzel a megjegyzésével mélyen a lelkembe taposott. Miután sikeresen túljutottam a felvételi harmadik rostáján, bementem az első utamba eső IBUSZ irodába, kértem egy Hawaiiról szóló prospektust és elküldtem a tanárnőnek azzal az aláírással: „Szeretettel és tisztelettel: Pap Vera, a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója” – mesélte tavaly a Kultúrprojekt magazinnak.

Főiskolán harmadévesként kapta meg Molnár Ferenc, Az üvegcipő című darabjának főszerepét, majd az iskola befejezése után 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött és egész pályafutása alatt hű tagja maradt.

Színházi szerepei mellett rengeteg filmben, többek között a Csapd le csacsi-ban is játszott, erről így beszélt: „Borzasztó sok tévéjátékban is szerepeltem egy időben. Az én generációm még ahhoz szokott, hogy a tehetsége alapján hívják. Abban nevelkedtem, hogy a tehetség határozza meg a minőséget, ami manapság sajnos nem így van.”

Hosszan tartó betegségéből nem csinált titkot a színésznő. Pár hónapos kihagyás után 2013-ban tért vissza, akkor az ujszo.com-nak arról beszélt, hogy jól van. „Igen, beteg voltam, de hála istennek már jól vagyok. Mikor az évad elkezdődött, még egyáltalán nem volt biztos, hogy jól leszek, vagy, hogy mi lesz velem.

Pályatársai, kollegái is gyászolják. Eszenyi Enikő a Facebookon azt írta: „Ma elvesztettük drága barátnőmet, csodálatos kollégánkat, Pap Verát. Az egyik legnagyszerűbb magyar színésznőt! Isten nyugosztalja.”
A pályatársak közül a Blikknek beszélt Pap Veráról Szinetár Miklós, aki az újságból értesült a színésznő halálhíréről. „Nagyon szerettem Verát. Nagyszerű színésznő volt, és egy nagyon kedves, szerethető ember”.

Forrás: divany.hu

Tags: , ,Comments are closed.

Back to Top ↑