Életek Dilma

Published on október 15th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Dilma Roussef – a politikai amazon

Egy politikai amazon az Amazonas országának élén. Ő az első nő Dél-Amerika legnagyobb, legnépesebb és talán a legtöbb problémával küzdő állama, Brazília elnöki székében. Ráadásul nem is tősgyökeres dél-amerikai, hiszen bár anyja brazil, apja, Petar Ruszev az 1920-as évek Bulgáriájából menekült el, ahol a kommunista párt egyik élharcosaként üldözték. Ez két okból is fontos, egyrészt lánya, Dilma Vana Rousseff büszke bolgár gyökereire, másrészt, mint a hatvanas-hetvenes évek brazíliai diktatúrája ellen tüntető diák, maga is megjárta a börtönt.

Fotó: Dilma Rousseff

MUNKATÁRSUNKTÓL

1947. december 14-én Belo Horizontéban. Tanulmányait egy bentlakásos egyházi leányiskolában kezdte, de 17 évesen állami főiskolára került, ahol már rányílt a szeme a hatvanas évek Brazíliájára. Három év múlva pedig már egy baloldali politikai szervezet tagjaként tevékeny szerepet vállalt a politikai jogokért, végső soron a szocializmusért vívott harcban. Itt találkozott a nála öt évvel idősebb Claudio Galeno Linaresszel, akivel egy évi ismeretség után 1968-ban össze is házasodott. Rousseff – férjével együtt – tevékeny szerepet vállalt a COLINA (Nemzeti Felszabadítási Kommandó) gerillaakcióiban. Így nehezen ment a tanulás, 21 évesen még mindig csak a második évet végezte el a Minais Gerais-i Szövetségi Egyetem közgazdasági karán.

A viharos mindennapokat megsínylette házassága is, Galenóval elváltak útjaik, és Rousseff immár egy másik forradalmárral, az illegális Brazil Kommunista Párt vezérével, Carlos de Araújóval alkotott egy párt. Amikor a COLINA egyesült egy másik gerillaszervezettel, s megalakult a VAR Palmares, Araújo a vezetőség tagja lett, ám sokak szerint az igazi szellemi vezér Dilma Rousseff volt.

1970. januárjában letartóztatták – az ügyész nemes egyszerűséggel a gerillamozgalom Jeanne d’Arcjának nevezte – és a kihallgatások során őt is, mint sok társát nem egyszer megkínozták. Végül hat évi börtönre ítélték, amelynek a felét már le is töltötte, amikor a legfelsőbb katonai bíróság mérsékelte büntetését, de politikai jogaitól 18 évre megfosztották.

Betegen hagyta el a börtönt, ráadásul politikai tevékenysége miatt az egyetemről is kirúgták. Később felvételt nyert egy másik egyetemre Rio Grande do Sul-ban, ahol 1977-ben meg is szerezte közgazdasági diplomáját. Első „rendes” állását is itt, a helyi kormányzat Gazdasági és Statisztikai Alapítványánál kapta. Ez természetesen nem akadályozta meg abban, hogy politikai tevékenységet folytasson, de immár a törvényes kereteken belül. A diktatúra azonban éber volt, s korábbi politikai „bűnei” miatt kirúgták állami állásából.

Ez után két évtizeden át csak a helyi politikában vállalt tanácsadói szerepet. Majd az 1990-es években energiaügyi államtitkár lett Rio Grande do Sul szövetségi állam kormányában. Nem telt bele tíz év, s Rousseff már az országos politikában találta magát. Az még nem volt meglepetés, hogy az egyik elnökjelölt, Luis „Lula” da Silva tanácsadónak kérte fel kampányához, ám az már igen, hogy megválasztása után őt nevezte ki energiaügyi miniszternek. Kiváló munkája elismeréseként előbb az elnöki stáb vezetőjévé lépett elő, majd Da Silva utódjaként elnökjelöltként indulhatott a 2010-es választásokon, ahol a szavazatok 56 százalékával nyert.

Rousseff fiatalon marxistának indult, ma viszont kőkeményen a kapitalizmus híve, emiatt némelyek képmutatónak, köpönyegforgatónak tartják, de az általános vélekedés szerint inkább pragmatikus. Kiáll nézetei mellett akkor is, ha tudja, csökkenhet a népszerűsége. Nagy vihart kavart, amikor helyeselte az azonos neműek jogát a házasságkötésre, ugyanakkor betiltott egy szexuális felvilágosító videót, amely a homoszexuális viszonyt ugyanolyan természetesnek ábrázolt, mint a heteroszexuális kapcsolatot.

A 2014-es újraválasztását mégis leginkább annak köszönheti, hogy nagyszabású szociális programjával megnyerte Brazília szegényebb rétegeinek nagy részét. És szegény emberből arrafelé  (is) sok van.  

Egy interjúban az elnök asszony egyszer elárulta: érdekli a történelem, és nagyon szereti az operát és a színházat. Az 1990-es években részt vett egy ókori görög színházi kurzuson is, ennek eredménye szenvedélyes érdeklődése a görög mitológia, különösen Pénélopé alakja iránt.

Tags:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑