Pénzügy emelkedő, befektetés, pénz, növekedés, elemzés

Published on február 8th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten 7 milliárd forinttal emelkedett az előző hetihez képest, a vezető részvények árfolyamai kivétel nélkül emelkedtek, így a BUX értéke is nőtt.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 41,2 milliárd forint volt, az előző heti 34,6 milliárd után. A BUX 4,89 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 17 339,13 ponton zárt.

Hétfőn a magyar piac egy helyben toporgott. Az, hogy az átlagosnál szerényebb forgalom mellett 1 százalék feletti pluszban tudott zárni, leginkább a Molnak volt köszönhető, amely több mint 300 forintot drágult.

Kedden nagy – több mint tízmilliárdos – forgalom mellett az OTP volt a legerősebb papír. A pozitív külföldi hangulattal együtt emelkedtek a bank részvényei, de a Mol és a Richter is szépen erősödött.

Szerdán közel kilencmilliárdos forgalom mellett, a Mol-részvények árfolyamában – az olajár esése miatt – volt egy kis megingás. A Magyar Telekom és az OTP is viszonylag jól fejezte be a napot.

Csütörtökön az ukrán jegybank bejelentette, hogy kiürült devizatartaléka miatt nem segíti tovább a hrivnya árfolyamát, a valuta csaknem 50 százalékot esett. A Richter árfolyama gyengült legjobban – mintegy száz forinttal – elsősorban a rubellel kapcsolatos félelmek miatt.

Pénteken a forgalom délután, az USA kedvező makroadatai után kezdett emelkedni a BÉT-en. A Mol árfolyamát két kedvezőtlen hír is befolyásolta: a kurdisztáni olajat csak helyben lehet eladni és emiatt hordónként 20 dollárt bukik a társaság, illetve a horvát állam különadót vetett ki az INA-ra, amelyből a Molra – mint résztulajdonosra – 6,5 milliárd forintnyi kuna jut. A Richterrel kapcsolatban pedig az elemzők várakozásait a hétfői – a tőzsdenyitás előtti – gyorsjelentés mozgatta.

A héten a vezető részvények emelkedtek az előző heti záráshoz képest.

Az OTP 7,40 százalékos emelkedéssel, pénteken 3920 forinton – az előző péntekihez képest 270 forinttal magasabban – zárt.
A Mol 6,11 százalékkal növekedett a héten, pénteken 11 730 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 1,96 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 364 forintot ért.
A Richter 2,27 százalékkal emelkedett, pénteken 3825 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3,15 százalékkal nőtt a héten, 1467,59 pontot ért el pénteken.

Forrás: MTI

Tags:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑