Külföld tőzsde

Published on július 20th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Havi 375 milliót keresnek a világ topvezetői

Igazi aranybánya tőzsdei cég vezérigazgatójának lenni az Egyesült Államokban: a stresszt jól kompenzálhatja ugyanis az a jó pár millió dollár, amit akkor is bezsebelnek a fejesek, ha a vállalatuk nem jól muzsikál – írta az investor.hu.

Egy év alatt 15,7 millió dollárról 16,3 millió dollárra (csaknem 4,7 milliárd forintra) nőtt az amerikai vezérigazgatók átlagfizetése, pedig a legtöbb cég értékesítési adatában nem látni növekedést, sőt inkább visszaesést. Dől a pénz, de nem mindenki örül neki. Mégis mitől lehet ez?

Tavaly például az IBM vezérigazgató 11,4 millió dolláros (azaz havi 270 millió forintos) kompenzációs csomagjának 40 százaléka kötődött a működési EPS eredményhez. Összehasonlításként, például az Intel, a Hewlett-Packard és az Oracle nem használja az egy részvényre jutó nyereséget a vezetők díjazásában.

Az IBM-et számos befektető és elemző is bírálta már annak magas, 13 milliárd dolláros saját részvény-visszavásárlási programja miatt (ez a negyedik legnagyobb az USA-ban). Holott sokkal inkább a vállalat új fejlődési irányaira kellene koncentrálni, például arra, hogy miképpen alakítson ki stabil pozíciókat a felhőszolgáltatások piacán.

Forrás: investor.hu

Tags: ,Comments are closed.

Back to Top ↑