Hogyan? Pénz, számológép

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Hitel- vagy tőkefinanszírozás?

Egy vállalkozás finanszírozása kétféle lehet – tőkefinanszírozás vagy hitelfinanszírozás. A szavak talán idegenek elsőre, de a jelentésük biztosan nem. Az alábbiakban néhány szóban segítünk az értelmezésben, és talán a választásban is.

Hitelfinanszírozás:
Alapvetően ez egy kölcsön. Az a pénz, amelyet meghatározott idővel később – kamtokkal együtt – vissza kell fizetni. A hitelt adónak nincs tulajdonosi jogköre vagy befolyása az üzletmenetre, a kapcsolat csak a kölcsön visszafizetéséig tart. A hitel lehet rövid lejáratú (1 év vagy kevesebb) vagy hosszú lejáratú (1 év felett).

Az hitelfinanszírozás előnye, hogy Önnél marad a teljes tulajdonosi jog és ellenőrzés, a túl sok adósság viszont gondot okozhat, ha nincs mód időben visszafizetni, és túl sok kölcsön “magas kockázatot” jelenthet az esetleges befektetői körnek.

Tőkefinanszírozás: 
Ennél a finanszírozási típusnál a kölcsönvett pénzért cserébe a kölcsönadó a vállalkozás egy részének tulajdonosa lesz. Ez attraktív megoldásnak tűnhet, mivel a pénzt nem kell visszafizetni. Főként a kockázati tőkések, és üzleti angyalok használják előszeretettel.

Előnye, hogy nincs visszafizetési kényszer – amíg az üzlet profitot termel, a kölcsönt adó folyamatosan megkapja a részét. Ezen felül, a befektető jelenléte növeli a hitelképességet és a kapcsolati tőkét, hiszen a tulajdonostársnak is érdeke a sikeres üzletmenet. Hátrány lehet, hogy megszűnik az Ön autonómiája, a teljes ellenőrzés, hiszen a befektető is beleszólhat a döntéseibe.

Ha egy bank, kockázati befektető vagy üzleti angyal azon töpreng, adjon-e kölcsönt önnek, az első között fogja megnézni a vállalkozás hitel/sajáttőke hányadosát. Nekik ez azért fontos, mert ez határozza meg, hogy kudarc esetén mennyi pénzt tudnak visszaszerezni a vállalkozásból. Ezen felül arra is választ ad, mennyire függ a vállalkozás külső forrásoktól.

Amikor a finanszírozás kérdéséről dönt, gondolja át a céljait. Mennyi autonómiát akar? Mik a hosszú távú tervei? A tőkefinanszírozás esetén előfordulhat, hogy nem értenek egyet komoly szakmai kérdésekben a befektetővel. Ilyenkor gyakran a legjobb megoldás az Ön számára kiszállni, kivásároltatni magát a vállalkozásból, ha ez fordított előjellel nem megoldható. Ha erre gondolni sem akar, a tőkefinanszírozás nem az Ön útja. Ez esetben a hitelfinanszírozás a megfelelő választás, hogy ötletének megvalósításához megtartsa a teljes ellenőrzést vállalkozása felett.

Tags: , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑