Külföld görög zászló

Published on július 19th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Így kúrálná ki a görögök baját egy IMF-es professzor

Felmelegítette a németek kilépésének lehetőségét az eurózónából (Dexit) egy IMF-es és világbankos múlttal rendelkező közgazdász professzor. Szerinte ezzel mindenki jól járna, míg a görögök távozását követné a portugáloké és az olaszoké, humanitárius katasztrófát okozva Dél-Európában – írta a napi.hu.

A Görögország és hitelezői közti viszony megromlása, a felek vitájának egyre élesebbé válása újra bebizonyította azon közgazdasági tétel igazságát, hogy erősen eltérő gazdasággal rendelkező országoknak nem szabad valutaunióra lépniük egymással – kezdi elemzését a

Bloombergen Ashoka Mody nyugalmazott közgazdász professzor, a Világbank és az IMF korábbi vezető beosztású munkatársa. Minden résztvevőnek jobb lenne, ha elválnának útjaik.

Megtört a régi tabu

Az ideiglenes Grexit felvetésével a berlini kormány tett egy szívességet Európának: megtörte az a tabut, amely szerint az eurózóna elhagyása elképzelhetetlen. A politikusok ezek után nehezebben adhatják el közönségüknek azt a szöveget, amely szerint az euró az európai egység szimbóluma, azaz nem egyszerűen közgazdasági eszköz.

Távolabb az orrunknál

Ha már nyíltan beszélünk erről, akkor érdemes távolabbra nézni a jelenlegi politikai képletnél, érdemes átgondolni a lehetőségeket – ajánlja Mody. Ha Görögország kilépne, valószínűleg Portugália és néhány éven belül Olaszország is követné a példáját. A visszahozott nemzeti valuták villámgyorsan leértékelődnének, ami magán- és vállalati csődsorozatot indítana el. Bár a gyengébb valuta versenyképesebbé tenné gazdaságukat, ám súlyos lerongyolódással fizetnének, aminek a határaikon túlnyúló hatásai is lennének.

Így aztán sokkal ésszerűbb lenne, ha Németország hagyná hátra a kétbalkezes valutauniót – ahogy azt sok neves közgazdász javasolta az elmúlt években. Ennek eredményeként az euró jelentősen gyengülne, ami egy csapásra versenyképesebbé tenné a dél-európai országok gazdaságát.

Márkaövezet

A gyengébb euró adna nekik egy esélyt a növekedésük fellendítésére. Ha – ahogy az biztosra vehető – Ausztria, Belgium, Finnország és Hollandia is követné Németországot, még erőteljesebb lenne ez a kedvező hatás. A kilépő államok azután összehozhatnák a saját valutauniójukat, ha akarják. Európa eközben keveset veszítene, mert a régi-új márka legalább olyan erős kerestet teremtene az európai áruk és szolgáltatások iránt, mint az euró manapság.

Forrás: napi.hu

Tags: , ,Comments are closed.

Back to Top ↑