Életek Fotó: Jenet Yellen - Northfoto

Published on október 24th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Janet Louise Yellen

Janet Louise Yellen is első. Mégpedig az első nő az Egyesült Államok központi bankjának élén, ráadásul az utóbbi három évtizedben az első demokrata párti szakember ezen a poszton. Az elsőséget megszokhatta, hiszen a brooklyni Fort Hamilton középiskolában az 1963-ban végzett évfolyam legjobb tanulója volt, majd alapdiplomáját közgazdaságtanból a Brown Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel szerezte meg.

Fotó: Jenet Yellen - NorthfotoMUNKATÁRSUNKTÓL

Janet Louise Yellen egy középosztálybeli New-York-i családba született 1946. augusztus 13-án. Apja háziorvosként dolgozott, anyja pedig tanítónő volt, ám Janet születése után otthagyta az általános iskolát, hogy minden erejét két gyermeke felnevelésére összpontosítsa.

Janet eminens tanulóként végezte tanulmányait, s közben arra is maradt energiája, hogy a középiskolai újság szerkesztője legyen.

Alapdiplomája megszerzése után a Yale Egyetemen vett részt posztgraduális képzésben, ahol 1971-ben doktori fokozatot ért el.

Oktatói karrierje sem akárhol kezdődött: a Harvard Egyetem alkalmazta tanársegédként egészen 1978-ig, amikor két tanéven át a London School of Economics and Political Sciences nevű felsőoktatási intézményben tanított. Hazatérve az Államokba Berkeley-ban, a California Egyetemen helyezkedett el, ahol eleinte tanársegédként, majd 1982-től docensként, 1985-től pedig már egyetemi tanárként adott elő.

Pályafutása során az oktatói tevékenységet több ízben is gyakorlati munkára váltotta: 1977-78-ban a Federal Reserve-nél dolgozott. Ekkoriban, kollégaként ismerte meg férjét, a ma már Nobel-díjas közgazdászt, George Akerlofot, a California Egyetem jelenlegi professzorát. Tíz évvel később pedig már Bill Clinton elnök kérte fel tanácsadónak. 2004-ben a Federal Reserve Bank of San Francisco irányítását bízták rá, majd 2010-ben a jegybank alelnöki székében találta magát. De még mindig nem ez volt pályája csúcsa, hiszen Barack Obama elnök a Federal Reserve System (a jegybank) elnöki tisztére jelölte, amit a szenátus (2014) jóvá is hagyott, így Yellen február 3-án le is tehette az esküt.

Kétségbevonhatatlan szakértelme mellett Obama azzal érvelt a jelöléskor, hogy Yellen kiváló helyzetfelismerő és konszenzusteremtő képességekkel rendelkezik. „Már vezetőként is bizonyított, és vitában igen kemény, de nem csak azért, mert Brooklynban nőtt fel” – mondta róla az államfő.

Beiktatásakor Yellen ígéretet tett, hogy mindent megtesz a foglalkoztatás lehető legnagyobb bővítéséért, az árak stabilitásáért, valamint egy erős és stabil pénzügyi rendszer megteremtéséért.

Közgazdász karrierje során számos tanulmányt és cikket írt, ezek közül többet férjével, George Akerloffal társszerzőként jegyez.
Szakmai körökben Yellent sokan a „galambok” közé sorolják, mert egyrészt jobban aggasztja a munkanélküliség, mint az infláció. Mások szerint ugyanakkor, ha a helyzet úgy diktálja, az új jegybankelnök „héjább” lehet a héjáknál.

Yellen a keynes-i közgazdaságtan híve, és hisz az úgynevezett Phillips-görbe modern változatában, amely 1970-es évek eleji, eredeti formájában azt állította, hogy a munkanélküliség és az infláció között egyszerű fordított arányosság áll fenn. „Időnként bölcs és humánus politika lehet az infláció emelkedését engedni, ha ez által bővül a termelés” – jelentette ki még 1995-ben a jegybank egyik konferenciáján, ahol mindezt számokban is kifejezte: „minden egy százalékpont infláció-csökkenés 4,4 százalékot vesz el a GDP-ből.”.

Tags:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑