Biznisz business, csapat, vállalkozó

Published on augusztus 15th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Kiégett, kétségbeesett vállalkozók

Sokkal gyakoribb a depresszió az üzleti életben, mint gondolnánk. Ennél már csak az a gyakoribb, hogy el akarják titkolni, mintha valami égető szégyenbélyeg volna. Pedig mindenkinek az volna az érdeke, hogy nyíltan foglalkozzunk a jelenséggel – hívta fel a figyelmet az uzletresz.hu.

A gyors növekedésben bízó és innovációra építő pici cégek agyondicsért alapműve a Lean startup című kézikönyv. A fülszöveg finomkodik, amikor „szélsőségesen bizonytalan körülmények”-et említ. Valójában igazi veszélyekről beszélünk. Olyasmiről, amibe tönkre lehet menni.

Szőnyeg alá söpört nehézségek

A Lean Startup központi gondolata az egyszerűség. Startupot alapítani egyszerű. Ehhez az életünket átrendezni egyszerű. A kudarcot elviselni egyszerű. Töretlen optimizmussal folytatni egyszerű. Végül az egyszerűséget egyszerűnek beállítani mind között a legegyszerűbb.

Hát nem, az égvilágon semmi sem egyszerű a területen, így a Guardianben David Hardman, egy startup alapító, aki állítása szerint csak nagy nehezen és az utolsó pillanatban vette észre a súlyos depresszióját. Olyan súlyosat, hogy egy hajszál választotta el a teljes összeomlástól.

A Lean Startup számozott lépésekre osztja fel az építkezést. Első lépés: állj elő egy remek ötlettel és egy működőképes haditervvel. Második lépés: ha senkinek nem jön be az ötleted, kezdd elölről és tedd meg újra az első lépést (ugye, hogy máris jobban érzed magad!).

Sérül az önbecsülés

Egyáltalán nem banális feladat elfogadni annak kudarcát, ha időt és energiát fektettünk abba, ami nekünk fontos és szerintünk eredeti, majd azzal kell szembesülnünk, hogy a kutya se kíváncsi rá. Amikor a kreativitásunkat utasítják el.

És még le is vagyunk égve

Nem mellékesen anyagi gondjaink is vannak. Az akadozó pénzmozgás önmagában elég nyomasztó, de ha mindez ráadásul a mi hibánk, még utáljuk is magunkat érte.

Hárman birkóznak egy fejben

„A vállalkozó olyan pályán mozog, amely az ötlettel, a kiváló szakértelemmel indul, de később belép a menedzseri, majd általában tulajdonosi szerep – véli Németh Gergely szervezetpszichológus. – Ez a három figura pedig versenyre kel egymással, és ha mindez ugyanabban az egy fejben történik, az zavart okozhat.”

Forrás: uzletresz.hu

Tags: ,Comments are closed.

Back to Top ↑