Szakmai tanácsok tőzsde

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Kockázati tőke – ami nekik fontos

Izgalmas vállalkozásra adja a fejét, ha kockázati tőke bevonása mellett dönt. Sokakat megszédít a siker ígérete, és nem törődnek az árával. Nem mondjuk, hogy ne tegye, de legyen körültekintő.

A kockázati tőkések általában nagy pénzekkel dolgoznak, keresve olyan vállalkozásokat, amelyek gyorsan, magasra juthatnak. A kockázati tőke bevonása viszont azzal jár a vállalkozó számára, hogy feladja teljes önállóságát, a tulajdonjog egy részét, és ez akár 50% felett is lehet!

Az első fontos kérdés a kockázati befektető felé a következő: honnan van a pénz? Esetleg már a bankban fekszik? Ez az ideális helyzet, hiszen ebben az esetben a teljes összeghez azonnal hozzá tud jutni. Ezek fontos kérdések, és ne legyen szerény kérdezni. Ne felejtse el, hogy az Ön döntése, végül bevonja-e a kockázati tőkést vállakozásába. Ez a lehetőség olyan kockázatot is rejt, amit csalók is kihasználhatnak.

A kockázati befektető megtalálása sem egyszerű feladat. Ez egy bizalmi játék, így a legjobb, ha közös, megbízható ismerős hozza össze a feleket. Ha ezt a megoldást választja, az első teendő, hogy lekérdezze a másik fél jelenlegi üzleti kapcsolatait.

Az internet már egy személytelenebb és rizikósabb kapcsolati forrás, viszont szélesebb a találati lehetőség. Ha teheti, az első találkozóra ne egyedül menjen, hogy a szimpátia alakulása ne csak az Ön benyomásain alapuljon. Az Ön legfontosabb feladata itt nyilván az, hogy megyőzze a reménybeli befektetőt, érdemes befektetnie a vállalkozásba. A felkészülésben segít az üzleti terv. Legyen lelkes, összeszedett, meggyőző. A fellépése legalább olyan fontos, mint amit mond. Igyekezzen pontos válaszokat adni a kérdésekre, éreztesse, tudja mit csinál.

A kockázati befektető nem fog naponta bejárni az irodába, hogy felügyelje a munkát. Amit viszont elvár, az a gyors növekedés és a profi üzletvezetés. Cserébe esetleg kapcsolati tőkét is hoz, hogy a siker – és saját befektetése gyors megtérülésének – esélyét növelje. A kockázat mellé ilyen módon hasznos segítség is érkezhet, és ez egyes esetekben fontosabb mint a banki hitel kiszámítható biztonsága.

Mivel ez a terület alkalmat ad a csalók számára is, legyen óvatos. Kérjen referenciákat, és ne adjon ki több vagy más információt, mint amiről Ön is úgy gondolja, valóban fontos a másik félnek a döntéshez. Ha kell beszéljen ügyvéddel. Kérdezzen nyugodtan vissza, és értékelje reálisan a saját és vállalkozása helyzetét. Ne feledje, ez csak egy lehetőség, aminek kockázata van. Egy adok-kapok játék, amelyben Önnek is nyernie kell!

Tags: , , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑