Miért azt? Mit csináljak

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Milyen üzletbe vágjunk bele?

Ön tehát úgy gondolja – saját vállalkozásba fog? Jó Ötlet! És mi indította erre? Vágyott a személyes szabadságra, nagyobb esélyt lát a sikerre, több pénz vagy csak a vágy arra, hogy jobb terméket vagy szolgáltatást nyújtson? Bármi legyen is a válasz, az első kérdés amire válaszolnia kell –milyen üzleti szférában kellene elindulnia?

Alapozzunk arra amit már ismerünk

Hallotta már a mondást: “Írj arról, amit már ismersz?” Ez valóban arról szól, hogy a legtöbb szerző sokkal jobban ír arról amiről már vannak tapasztalatai és ez általában jobb műhöz is vezet. Nagyon hasonló az üzleti világ is. Ha értékesítésben dolgozott tíz évig, jó eséllyel ért is ehhez a területhez, és ez jó alap lehet egy saját vállalkozáshoz.

Ha olyan vállakozásba fog, amely az eddigi munkájának kiterjesztése, néhány dolgot figyelembe kell vennie. Először is nézze meg alaposan a munkaszerződését, és ellenőrizze van-e olyan kitétel, amely tiltja, hogy versenyhelyzetbe kerüljön cégével. A munkaadó nem szereti, ha az alkalmazott elviszi az ügyfeleit, a cégnél szerzett (esetleg cégtitkot képező) ismereteit, hogy a maga számára hasznosítsa. Másrészt figyelje meg, hogyan irányítja cége vezetője az Öntől távolabb eső üzleti területeket. Tanuljon annyit amennyit lehet, hogy sikeres lehessen saját vállalkozásában. Harmadszor, hallgassa meg mit mondanak munkatársai – jót és rosszat – jelenlegi munkaadójáról. Jegyezze meg ezeket későbbre, amikor majd Ön fog alkalmazottakat keresni a cégéhez.

Új ösvényeken

Ha a termék-értékesítéstől a szolgáltatások felé mozdul el vagy viszont, készüljön fel, hogy ez sok tanulnivalót jelent egy olyan időszakban, ahol erejét máshová kellene összpontosítania. Olyan tevékenységet válasszon, ahol a kutatásai azt mondják, ez egy jól működő üzletág és személyes fejlődéséhez is hasznos.

Ha új vizekre akar evezni, tervezzen 6-12 hónapot kutatásokra és beszélgetésekre olyan emberekkel, akik ismerik az üzletágat. Minél többet meg kell tudnia. Akár érdemes egy kezdő állást elvállalni egy időre, hogy a pro-kat és kontrá-kat megismerhesse. Végezzen versenytárselemzést, és keressen potenciális vevőkört.

Franchise: ne találja fel ismét a kereket!

Franchise-ban gondolkodik? Gyakran ez a jó út, különösen, ha rendelkezésére áll a szükséges tőke, de nincs sok gyakorlata az adott üzletágban, vagy az üzleti életben. A Franchise rendszer szállítja a sikerhez szükséges terméket, marketinget és folyamatokat. Ezek már máshol is bevált, tökéletesített folyamatok, amelyek az Ön rendelkezésére állnak.

Hobbiból üzlet

Sokszor jó ötletnek tűnik olyan üzletbe fogni amit hobbiként amúgy is szeret. Sütés, főzés, varrás, egyéb szabadidős tevékenységek is ebbe a kategóriába tartoznak. Miért ne használjuk ki ezeket? Először nézzük meg a várható hasznot. Adjuk össze a alapanyagok, a ráfordított munkaidő, a marketing, a logisztika és az egyéb ráfordítások költségeit. Lehet az így kalkulált árban a profit 50%? A legtöbb esetben igen a válasz, ami bíztató. És hány boltban kapható még ilyen termék? Miért Öntől fognak vásárolni a vevők, és nem az általuk megszokott helyen? És végül, ha két évet tölt el reggeltől estig heti 6-7 nap a termék gyártásával, nem fogja azt kívánni, bár soha ne is kezdett volna ilyen hobbihoz? Érdemes alaposabban körüljárni ezt a témát is, mielőtt elveszítünk valamit ami ma örömöt és energiát ad nekünk.

Tags: , , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑