Hogyan? Család

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Munka és család

Senkinek nem könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt a család és a munka között. A huszonnégy óra soha nem lesz több és egy induló vállalkozással rengeteg tennivaló van. Különösen nehéz ez egy nőnek, ahol a háztartás, gyereknevelés jelentős része is az ő vállán nyugszik. Ha a klónozás bizzar ötletét elvetjük – ki ne gondolt volna már rá? – mit tehetünk mégis, hogy minden fontos dologra tudjunk egy kis időt szánni?

Várandós anyukaTervezzük meg, hogyan is szeretnénk. Legyen legalább egy szempontrendszer amihez mérhetjük és igazíthajuk a valóságot. Ez nyilvánvalóvá teszi priorításainkat, és segít dönteni a nehéz helyzetekben. Ha hosszabb ideig felborítjuk életünkben az egyensúlyt annak a munka is kárát fogja látni. Inkább lépjünk előre lassabb tempóban, de kiegyensúlyozottabban. Ha már előre látjuk, hogy nem vagyunk képesek elvégezni valamit, próbáljuk rugalmasan átszervezni a dolgainkat. A munka és a siker fontos, de nem mindig a legfontosabb.

Dolgozzunk csapatban. Ez igaz az otthoni és a munkahelyi környezetre is. Ne akarjunk mindent magunk megoldani, ha van segítségünk. Ők is abban érdekeltek, hogy sikeresek legyünk mindkét vonalon. Osszuk meg velük tudatosan a munkát, és ne féljünk segítséget kérni, ha úgy hozza az élet.

Kerüljük a káoszt! Legyen szervezett a napunk (még akkor is, ha esetleg nem úgy alakul, ahogy előzetesen elterveztük)! Jegyzeteljünk, hogy ne felejthessünk el semmit. Hirtelen helyzetek sokszor elfeledtetnek velünk olyan tennivalókat, amelyekre egyébként emlékeznénk. Figyeljünk arra, hogy elég gyakran találkozzunk a családdal teljes körben (például vacsoraasztalnál), ahol megbeszélhetjük a fontos dolgokat.

Határozzuk meg a munkaidőnket és próbáljuk is betartani. Aki otthon dolgozik és gyermeke is van nehéznek fogja ezt találni. Az ember természetesen szeretne sok időt tölteni a gyermekével, de ha nem vagyunk elég határozottak ebben a kérdésben, a munkánk biztosan nem lesz sikeres. Legyünk rugalmasak, de szigorúak is önmagunkhoz!

Végezzen el egy idő-menedzsment (time management) kurzust! Egy ilyen kurzus segít egyensúlyben tartani tennivalóit, miközben rugalmasan Önre bízza azok kialakítását. Ha Ön tapasztalatlan és nem tud elég szigorú lenni önmagához, egy jó rendszer segíthet hatékonyan beosztania idejét és megelőzheti a kiégést a munkahelyen vagy a családi életben.

Tags: ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑