Belföld Fotó: Illusztráció

Published on augusztus 10th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Nem lehet külföldre menekülni a NAV elől

Az elmúlt fél évben naponta átlagosan tíz megkeresést küldött külföldre az adóhivatal. Rendszerint a forgalmi adóügyek miatt levelezett a honi hatóság más államokkal, ilyenkor leginkább Németországba, Szlovákiába és Romániába ment magyar küldemény.

Bőven ad munkát a külföldi hatóságoknak is a magyar adóügyek tisztázása – írja a Napi gazdaság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jó ideje számos alkalommal fordul az EU államainak hivatalos szerveihez, némelykor pedig az európai közösségen kívüli országok is kapnak magyar levelet.

Idén fél év alatt majdnem kétezer megkeresést küldött külföldre a NAV – mondta a lap érdeklődésére a szervezet szóvivője. Kis Péter András hozzátette: az esetek túlnyomó részében az unió valamely tagállama volt a címzett, úgynevezett harmadik országba mindössze egy-két tucat alkalommal postázott a magyar adóhivatal.

A NAV egyébként több témakörben, különböző szabályok alapján keresheti meg más államok hatóságait, hivatalos fórumait. Az unión belüli kapcsolatfelvétel mikéntjét közösségi jogszabályok határozzák meg, a többi ország ügyében a kapcsolattartást az adóegyezmények rendezik.

A küldeményekben egyébként a hazai hivatal főleg a látókörébe került cég ottani üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Így gyakran kerülhettek szóba például a megrendelés, a szállítás és a fizetés lényeges mozzanatai.

Forrás: index.hu

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑