Külföld business

Published on március 2nd, 2015 | by noiuzletihalo

0

Ők a leggazdagabb emberek a világon

Megint Bill Gates a leggazdagabb, de ott vannak a nyakában. A legvagyonosabb európai egy spanyol, a leggazdagabb európai nő francia, és még mindig nincs magyar a világ dollármilliárdosainak listáján. Az index.hu közre adta a Forbes magazin top 10-es listáját.

1. Bill Gates (USA) nettó vagyona79,2 milliárd dollár (+3,2 milliárd a tavalyi évhez képest). Az elmúlt 21 évben Gates tizenhatszor nyerte el a leggazdagabbnak kijáró címet. 2014. márciusában szerezte vissza az első helyet, amit négy évig a mexikói Carlos Slim Helu birtokolt. Gates 1975-ben alapította a Microsoftot, hatalmas vagyonát a vállalat egyedülálló teljesítményéből szerezte. Gates élete során már több, mint harmincmilliárd dollárt áldozott fel a jó ügyek oltárán.

2. Carlos Slim Helu (Mexikó) nettó vagyona 77,1 milliárd (+5,1 milliárd tavalyhoz képest). A mexikói médiamágnás az elmúlt húsz évben hatalmas vagyont halmozott fel. 2014 decemberében többségi tulajdont szerzett az Innmeubles Carso nevű ingatlanvállalatban, de ez nem volt olcsó: a kisebb részvényeseknek fejeként 450 millió dollárt fizetett. Egy hónappal később már ő volt a New York Times legnagyobb részvényese, 17%-a az ő kezébe került. Emellett különböző építőipari és pénzügyi vállalatokban is érdekelt.

3. Warren Buffet (USA). Nettó vagyon: 72,7 milliárd (+14,5 milliárd a tavalyi évhez képest). Warren Buffet gazdagabb, mint valaha, ezt pedig saját vállalatbirodalmának, a Berkshire Hathawaynek köszönheti.
Leányvállalatai számtalan területet fednek le, a vasúttól kezdve a biztosításon át az energetikai piacig. 2013-ban 182 milliárd dolláros árbevételt és nettó 19,5 millió nettó bevételt ért el, a gépezet pedig nem áll le: 2014 novemberében megvásárolta a Duracellt 4,7 milliárd dollárért. Buffet nagy filantróp hírében áll, tavaly 2,8 milliárd értékű adomány adott különböző jótékonysági szervezeteknek (köztük Gates alapítványának is).

4. Amancio Ortega (Spanyolország), nettó vagyon: 64,5 milliárd (+500 millió a tavalyi évhez képest). Ortega egy egyszerű vasúti melós gyerekeként nevelkedett, mára viszont a világ negyedik leggazdabbjaként tartják számon. A két állapot közötti változást a Zara nevű céggel érte el. Agresszív terjeszkedéssel, kevés hirdetéssel játszva, saját beszállítói láncát kőkeményen irányítva a konkurencia elismerését is kivívta. A gazdasági válságot nem érezte meg: és 2014 között 45 milliárd dollárral gazdagodott.

5. Larry Elison (USA). Nettó vagyon: 54,3 milliárd (+6,3 milliárd a tavalyi évhez képest). ASzilícium-völgy egyik legnagyobb ágyúja 1977-ben alapította a cégét, mely milliárdossá tette. Az adatbázis-szoftvert kínáló Oracle ötlete azután pattant ki a fejéből, hogy egy hasonló terméket készített a CIA megbízásából.
Szabadidejében szállodákat gyűjt: Hawaii egyik szigetén övé az összes hotel.

6-7. Charles és David Koch (USA). Nettó vagyon: 42,9 milliárd dollár (+2,9 milliárd tavalyhoz képest). Charles 1967 óta a Koch Industries elnöke, irányítása alatt váltak a második legnagyobb céggé Amerikában a Cargill nevű mezőgazdasági és élelmiszermultiként. Gyártanak olajvezetéktől finomítón át papír kéztörlőig mindent. Aktív jótékonykodók, tavaly 25 milliót adományoztak a fekete diákokat segítő United Negro College Fundnak.

8. Christy Walton és családja (USA). Nettó vagyon: 41,7 milliárd dollár (+5 milliárd tavalyhoz képest). Christy Walton a leggazdagabb nő a világon, és ez az elmúlt hat évből öt évben is ugyanígy volt. Jól házasodott: a Walton-család utóbb a legvagyonosabb család lett a világon, és ő örökölte a vagyont, amikor férje, John Walton 2005-ben elhunyt egy repülőbalesetben.

9. Jim Walton (USA) Nettó vagyon: 40,6 milliárd dollár (+5,9 milliárd tavalyhoz képest). Jim Walton ott ül a Wal-Mart igazgatótanácsában, a láncot alapító Sam Walton legfiatalabb gyermeke. Az áruházak tavalyi forgalma 473 milliárd dollár volt, 27 országban 11 ezer üzletük van. Az áruház mellett Jim Walton a család alapította Arvest Bank elnök-vezérigazgatója, négy amerikai államban vannak fiókjaik, 15 milliárd dollárt kezelve 2013-ban 130 millió dollár körül volt az adózott eredmény.

10. Liliane Bettencourt és családja (Franciaország), nettó vagyon: 40,1 milliárd dollár (+5,6 milliárd tavalyhoz képest). A L’Oreal nagyasszonya még gazdagabb lett tavaly, miután további 8 százalékos részesedést vásárolt a kozmetikai birodalomban a Nestlétől, családjával most már 33 százalékuk van. Apja, Eugene Schueller alapította a céget 1907-ben.

Forrás: index.hu

Tags: , , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑