Életek Fotó: Oprah Winfrey

Published on május 18th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Oprah Winfrey II.rész – A csutkababától a saját tévécsatornáig

Winfrey pályaválasztása korántsem volt meglepő azok számára, akik gyermekként ismerték, s talán azt is láthatták, amint éppen interjút készít csutkababájával, „aki” természetesen mindig valami hírességet személyesített meg. Nagyanyja szerint egyenesen színpadra született. Winfrey később maga is elárulta, hogy sokat segítettek Hattie Mae Lee bátorító szavai, s hogy önbecsülésre nevelte, önbizalmat csepegtetett belé.

Fotó: Oprah Winfrey

MUNKATÁRSUNKTÓL

Nem sokkal az iskola befejezése után ő lett a nashville-i WLAC-TV legfiatalabb, egyben első fekete bőrű hírolvasója. 1976-ban átszerződött a baltimore-i WJZ-TV-hez, ahol már beszélgetős műsorokat is vezetett. Ilyen volt a „People Are Talking” (Amiről az emberek beszélnek), amelyben 1978. augusztus 14-én debütált műsorvezetőként, majd ő lett a házigazdája a „Dialling for dollars” („Tárcsázzunk pénzért”) című műsor helyi változatának is.

1983-ban már Chicagóban találjuk, ahol a WLS-TV félórás reggeli műsora, az „AM Chicago” háziasszonyi teendőivel bízzák meg. A következő esztendő legelső hétköznapján ült először a kamerák elé, s néhány hónap alatt akkora közönséget „toborzott” a korábban érdektelen programnak, hogy lepipálta vele a város addig legnézettebb beszélgetős műsorát, a Phil Donahue Showt. Egy filmkritikus, bizonyos Roger Ebert hosszasan győzködte, hogy szerződjön át King World Productions céghez, amelynek ő is dolgozott. Ebert megjósolta, hogy Winfrey megjelenése a képernyőn hamarosan negyvenszer akkora bevételt hoz a csatornának, mint az ő saját műsora, az „At the movies”. De nemcsak átadta a műsorvezetés dicsőségét, hanem elérte, hogy a műsort kereszteljék át „The Oprah Winfrey Showra”, műsoridejét pedig egy egész órára bővítették.

Az első adásra 1986. szeptember 8-án került sor, s szinte azonnal kétszer annyi nézője támadt, mint az addig legnépszerűbb országos, napközbeni talkshow-nak, amely történetesen újra Phil Donahue nevéhez fűződött. A két program versenyét, Winfrey diadalmenetét hamar felkapta az amerikai sajtó is. „Kevesen fogadtak volna Oprah Winfrey berobbanására a legnézettebb televíziós talkshow házigazdájaként. Egy eddig fehér férfiak uralta műfajban fekete ifjú hölgyként kuriózum. Ha nem is kérdez oly keményen, mint mondjuk, Phil Donahue, e hiányosságát bőségesen pótolja nyílt modorával, bátorságával, vaskos humorával és mindenekelőtt empátiával” – írta róla a Time magazin.
Winfrey nem szégyellte, ha valamely vendége szomorú történetét hallgatván könnycsepp csordult az arcán. Bár Karinthyt aligha ismerte egyikük is, Oprahval beszélgetve a legrejtettebb titkos is a felszínre kerültek a televíziós stúdióban: „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. Egy-egy műsor sokak szerint felért egy csoportterápiával.

A kritikusok – akárcsak a nézők – elé voltak tőle ragadtatva, még helyenkénti harsányságát, erőszakosságát is a javára írták, mert érzelmileg is mélyen benne élt minden vállalt témájában a legkisebb rezdülésig, s valóságos monodrámákat csalt a képernyőre.

Az Oprah Winfrey Show-t kezdetben afféle bulvárcsevegésnek tartották, ám a kilencvenes évek közepétől Winfrey átformálta műsorát, szélesítette témái körét, egyre több intellektuális beszélgetést vállalt, amelyekben olyan komoly témákról esett szó, mint a szívbetegségek, a geopolitika, spiritualitás és meditáció, híres vendégeit kényes társadalmi problémákról – rák és gyógyítása, szexuális zaklatások, családon belüli erőszak – is kérdezte vendégeit, amelyekben maga is jártas volt jótékonysági munkája révén.

A talkshow mellett Winfrey producerként és szereplőként is részt vett a The Women of Brewster Place sorozatban, amelynek minden epizódja egy-egy mindennapi dráma volt dióhéjban. De még ez sem merítette ki munkabírását: Oxygen néven társalapítóként létrehozott egy nőknek címzett kábeltévé-hálózatot.

S ha valakinek még ez sem lenne elég, elnökként vezeti a Harpo Productions vállalkozást. Hároméves előkészítő munka után pedig a Discovery Health Channelt átalakítva, a maga képére formálva 2011-ben elindította saját csatornáját, az Oprah Winfrey Networköt. Némi átfedéssel ez együtt futott a híres The Oprah Winfrey Show-val, amelynek utolsó adása 2011. május 25-én került képernyőre.

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑