Életek oprah winfrey

Published on április 28th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Oprah Winfrey – I. Kitörés a nyomorból

„Minden ember élete egy regény, de nem minden regény érdemes arra, hogy elolvassuk” – írta Babits Mihály az egyik művében. Nos, a világhírű amerikai televíziós műsorvezető és producer élettörténete – hogyan lesz egy koldusszegény, falusi afro-amerikai kislányból a „média királynője”, az Egyesült Államok egyetlen fekete bőrű milliárdosa, a Harvard díszdoktora – valósággal regénybe kívánkozik.

Ha filmen látná az ember Oprah Winfrey történetét, talán végigkönnyezné, de el sem hinné – még Amerikában, a valós és elképzelt sikertörténetek hazájában sem – hogy ez a valóságban megeshet. Egy félig afro-amerikai kislányról van szó, aki egy Mississippi állambeli kis faluban, nyomorúságos körülmények között született egy tizenéves fekete bőrű leányanya, Vernita Lee gyermekeként. Ennél mélyebbről az Egyesült Államokban aligha lehet indulni. Sok esélye nem volt, még a nevét sem jól tanulták meg az emberek. Eredetileg ugyanis az Ószövetség Ruth könyvének egyik alakjáról, Orpáról (angol helyesírással: Orpah) kapta a nevét, de végül a téves Oprah változat maradt rajta.

A világ talán sohasem ismeri meg a nevét, ha nincs egy olyan nagyanyja, mint Hattie Mae Lee. Bár a templom egere krőzus volt őhozzá képest – szegény Opraht sokat csúfolták is társai krumpliszsákokból eszkábált ruhácskái miatt – de megtanította írni-olvasni, még hároméves korában, majd elvitte a helyi templomba, ahol ráragadt a „Prédikátor” név, mivel csöppnyi lányka létére képes volt hosszan idézni a Bibliából. De a nagymama igencsak szigorú is volt: pálcával ütötte, ha nem végezte el a rábízott házimunkát, vagy helytelenül viselkedett.

Hatéves volt, mikor anyjával Milwaukee városába költöztek. Itt egy időre megszűnt Oprah otthoni tanítása, mert anyjának sem ideje, sem energiája nem maradt rá a rengeteg munka mellett, ráadásul megszületett Oprah féltestvér kishúga, Patricia is. Mivel két gyermeket nem tudott eltartani, Vernita Lee elküldte nagyobbik lányát az apjához, a fehér Vernon Winfreyhez, aki bányászból lett előbb borbély, majd városi tanácsos Nashville-ben, de Oprah születésekor éppen katonai szolgálatot teljesített. De ez nem tartott sokáig, mert anyja, aki időközben két újabb gyermeket is a világra hozott, visszavitte őt magához.

És ott megtörtént a legszörnyűbb, ami egy leánygyermeket érheti: előbb unokatestvére, majd a nagybátyja, sőt, később még a család egyik barátja is megerőszakolta, s rendszeresen molesztálta a még csak kilenc esztendős kislányt. Ez a megrázó élmény elkísérte egész életében, amit később megosztott a televíziós közönséggel is, ám furcsa módon éppen családtagjai igyekeztek meghazudtolni őt.

Tizenhárom éves volt, amikor megelégelve a szexuális zaklatásokat, és elszökött „otthonról”. Később beiratkozott a helyi Lincoln középiskolába, ahol egy a szegény diákokat segítő programnak köszönhetően egyre jobb eredményeket ért el, ám ezt egy idő után a programot és a diákokat is átirányították egy másik iskolába, ahol szegénysége miatt ismét szembesülnie kellett a csúfolódással. Hogy valamelyest is lépést tudjon tartani jobban eleresztett osztálytársaival, lopkodni kezdett anyja keresetéből, s ami ezzel jár hazudozott és feleselt, no, meg nála jóval idősebb srácokal csavargott.

Kétségbeesett anyja ekkor újra elküldte apjához, aki szigorú volt vele, ám egyben biztatta is, és csöpp kora után ismét a tanulás lett a legfontosabb Oprah életében. Meg is lett az eredménye, kiváló osztályzatokat kapott, sőt, megválasztották az kelet-nashville-i középiskola legnépszerűbb diákjának is. Szónoki versenyt is nyert, s ezzel ösztöndíjat a hagyományosan az afro-amerikaiak felsőoktatási intézményeként számon tartott Tennessee Állami Egyetemre, ahol kommunikációt tanult. S hogy nemcsak okos volt, de szemrevaló is, azt bizonyítja, hogy megválasztották Tennesse állam fekete szépségkirálynőjének, mi viszont „belépőt” jelentett a helyi afro-amerikai rádióba, ahol eleinte híreket szerkesztett és olvasott fel.

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑