One women show jövőbe tovább

Published on június 24th, 2014 | by noiuzletihalo

0

Pénzügyi alapok

A legtöbb vállalkozó nem pénzügyi szakember, de fontos, hogy legalább az alapvető fogalmakkal tisztában legyen, mielőtt belevág az üzlet építésébe. A könyvelő természetesen segít a munka szakmai részében, de a legfontosabb számadatok jelentésével, és ezekkel a számokkal tisztában kell Önnek is mindenkor lennie, hogy kezében tartsa vállalkozását. Néhány példa:

Működő tőke: Az Ön teljes befektetése a jelenlegi eszközállományba (mindenre, ami az üzletmenethez kell). Készpénz, kintlevőségek, készletállomány.

Nettó működő tőke: A teljes befektetett eszközállomány csökkentve a cég tartozásaival (a valós pénzügyi helyzet pontosabb megközelítése).

Készpénz-management: a készpénz be és kiáramlásának egyensúlyban tartása. Tudni mennyit, mikor, kinek vagy kitől.

Mérleg: A pénzügyi helyzet állapota egy adott pillanatban, benne egyik oldalon az eszközökkel, követelésekkel, másik oldalon a tartozásokkal és a saját tőkével. Egy jó pénzügyi szoftver ezt ma már automatikusan generálja, de természetesen könyvelője ezt megcsinálja Önnek.

Eredménykimutatás: megmutatja, hogy egy adott időszakban cége nyereséges vagy veszteséges.

Még akkor is, ha az üzlet láthatóan jól megy, a készpénzállomány mozgása döntő jelentősséggel bírhat siker vagy bukás szempontjából. Ez nem csak a veszélyek elhárítása miatt fontos – felesleges készpénzállományát például jobb ha befekteti, mint ha csak a folyószámláján pihen. Folyamatosan figyelje pénzügyi helyzete változásait, hogy a pénze igazán Önnek dolgozzon.

Tags: , , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑