Hogyan? business, elemzés

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Pénzügyi kalkuláció

Az üzleti terv pénzügyi része gyakran a legkeményebb falat. Senki sem szeret vele foglalkozni, de végül erre lesz szüksége a befektetőknek is. De a pénzügyek nem csak számok halmazai. Meg is kell magyarázni a terveket és kalkulációkat. Ha ez sikerül, elveheti az élét minden befektetői akadékoskodásnak.

Rengeteg költségtípussal kell megimerkednie az üzletmenet tervezésénél. Mostanra már talán sikerült “túllennie” az ötletelj szekción, és kapcsolatba kerülni néhányukkal.

Alapvetően kétféle költséggel kell számolnia. Az egyik a fix költség, amely meghatározott időközönként, a működés során tervezhetően jelentkeznek. A másik a változó költség, amely nem, vagy nehezen tervezhető.

A legfontosabb fix költségek: alkalmazottak bére, biztosítások, bérleti költségek, pénzügyi kötelezettségek, reklámköltségek, állandó könyvelő/jogtanácsos, irodai költségek (telefon, fax, áram), adó, ügynökségi/tanácsadói díjak.

Jellemző változó költségek: nem tervezett javítási/fenntartási költségek vagy értékcsökkenés. Ezek nem havi vagy negyedéves alapon tervezhető költségek, de számolni kell velük a budget tervezésénél és a tartalékolásnál.

Az üzleti tervnek egy hároméves pénzügyi időszakot kell felölelnie. Az első évre havi eredmény-kimutatás és készpénzforgalom tervezés szükséges. A második és negyedik évre ugyanezt elég negyedéves alapon megtervezni. Ez egy vezérfonal, aminek alakulását folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Ez egy viszonyítási szempont, de legyen tisztában vele, hogy a valóság eltérhet terveitől. Új versenytárs vagy technológia mindig felbukkanhat, de ha el is térnek majd a valóságban a számok, ez még nem ok a pánikra. A tervezett kalkuláció inkább a célt jelöli, amelyet kitűzhet maga elé.

A pénzügyeknek saját struktúrájuk van. A pénzügyi terv nem csak egy halom papírra vetett szám, de nem is igényel kreativitást. Megvannak a bevett formák amelyeket követnie kell. Ha tud egy megfelelő szoftvert szerezni, sok gondot levehet a válláról. A legkevesebb amire szüksége lesz: mérleg, eredmény-kimutatás, készpénzforgalmi kimutatás. Érdemes még belevenni a tervbe az igényelt kölcsönöket és azok felhasználását is.

Szánjon időt arrais , hogy a számokat megmagyarázza. Adjon értelmezést melléjük, vázolja a vonatkozó szándékait, ne hagyja csak az olvasóra, hogy szabadon következtetéseket vonjon le. Legyen Ön az, aki meghatározza a jelentéseket.

Tags: ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑