Életek Sheryl Sandberg, facebook

Published on április 26th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Sheryl Kara Sandberg, a Facebook komoly arca

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy nő nemcsak, hogy elfogadtassa magát a “kockák” világában, hanem vezető pozíciót vívjon ki magának a világ talán legismertebb számítógépes vállalkozásainál, a Google-nál, majd a Facebooknál? Itt nem elég, ha valaki kiemelkedően jó a saját szakmájában, itt egyéniségnek, határozottnak, ugyanakkor könnyednek is kell lennie annak, aki nő létére boldogulni akar egy ilyen – egyelőre – kimondottan maszkulin környezetben.

MUNKATÁRSUNKTÓL

A “kockák” világa ugyanis egy kicsit olyan, mint egy autószerelő műhely, ahol a férfiak mindent tudnak a munka tárgyáról, minden feladatot meg tudnak oldani, s közben a szakmai kérdésekről úgy tudnak beszélni, hogy a kívülálló legfeljebb a kötőszavakat érti. És – noha a közeg nem egy olajszagú műhely, hanem egy iroda – itt sem ismeretlen a női arcokra pírt csaló vaskos “férfiduma”.

Márpedig az 1969-ben, egy háromgyermekes washingtoni zsidó család első csemetéjeként született Sheryl Sandberg könnyen és hamar beilleszkedett a nála közel tíz évvel fiatalabb, lezser, ugyanakkor megszállottan dolgozó férfiakból álló csapatba, s ma már ő a Facebook első számú ügyvezetője.

Hiába járunk már a XXI. század elején a világ legcivilizáltabb vidékein sem halt még ki teljesen a hagyományos patriarchális szemlélet. Egy nőnek, ha tehetségéhez méltó karriert kíván befutni, bizony még mindig sokkal többet kell felmutatnia, mint egy hasonló képességű férfinak.

Nos, Sandberg számára ez nem volt akadály. Középiskolában végig osztályelső volt, majd a Harvardon is summa cum laude minősítéssel szerzett közgazdasági diplomát előbb bachelor, majd ugyancsak kitűnő minősítéssel master fokon. Közben arra is maradt ideje, energiája, hogy a nők boldogulásának, esélyeinek növelése érdekében társalapítóként létrehozza a Nők a Gazdaságban és a Kormányzatban (Women in Economics and Government) elnevezésű civilszervezetet, amely kiindulópontja lett későbbi karitatív tevékenységének. Az egyetem mellett mentora, Larry Summers közgazdász professzor biztatására szerepet vállalt a Világbank egyik projektjében, közel egy évet dolgozott Indiában egy leprásokat, AIDS-eseket és világtalanokat segítő programban.

Első munkahelyéről, ahol vezetési tanácsadókémt dolgozott ugyancsak az időközben pénzügyminiszterré avanzsált Summers csalta el, aki mellett a kabinetfőnöki feladatokat látta el, s tevékeny részt vállalt az elmúlt évezred végén kirobbant ázsiai pénzügyi válsággal kapcsolatos pénzügyminisztériumi munkában. Bill Clinton elnöki mandátumának lejárta után, 2001-ben lépett be a Google Inc. céghez, s indította el igazi karrierjét, mint a cég gazdasági működéséért és az értékesítésért felelős alelnöke.

A következő fordulópont egy 2007-es karácsonyi partin következett be. Itt találkozott ugyanis egy nála jóval fiatalabb, még a húszas éveinek derekán járó fiatalemberrel, Mark Zuckerberggel, akivel pillanatok alatt megtalálta a közös hullámhosszt, s olyan mély beszélgetést folytattak, mintha ezer éve ismerték volna egymást. A Facebook kitalálója akkortájt már úgy gondolta, kellene egy gazdasági szakember is az egyre növekvő, ám hasznot nem termelő startup céghez, aki ráncba szedné a pénzügyeket, és segítene kiaknázni a közösségi oldalban rejlő üzleti lehetőségeket, ám ez a gondolat addig nem érett elhatározássá. Sandberggel való egyre gyakoribb és egyre pragmatikusabb megbeszélései azonban meggyőzték, hogy “el kell csábítania” a Google-tól a kiváló közgazdásznőt. Titkos, már-már romantikába hajló – ám minden pikantériát nélkülöző – találkáiknak (egy ízben például Sandbergék pincéjébe kellett leosonniuk, hogy le ne bukjanak egy betoppanó közös yahoos ismerős előtt) az vetett véget, amikor Sheryl Sandberg 2008-ban elfogadta Zuckerberg ajánlatát, hogy hagyja ott a Google-t a Facebook kedvéért.

A fiatal férfiakból álló csapathoz minden tekintetben érett nőként érkező Sandberget kollégái hamar befogadták, s alighanem ez is magyarázza, hogy rövid időn belül sikerült kidolgoznia és elfogadtatnia egy olyan üzleeti stratégiát amely végül páratlan gazdasági sikert hozott a cégnek. Nem volt véletlen tehát, hogy 2012-ben Sandberg első – és azóta is egyetlen nőként – csatlakozhatott a Facebook igazgatótanácsához.
Munkája mellett neveli két gyermekét, és több karitatív szervezetet is segít munkájával. Komoly hírnevet szerzett magának a nők esélyegyenlőségéért folytatott több évtizedes harcának tapasztalatai alapján Nell Scovell szerzőtársával közösen írt “Dobd be magad – Nők több szerepben” (Lean In: Women, Work, and the Will to Lead) című könyvével.

Tags: ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑