Hogyan? Businesspeople in videoconference

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Sikeres üzleti események – Hat alapszabály

Elég sok különböző üzleti eseményen jártam már, és tudom, hogy létezik jónéhány ökölszabály, amivel sikeres üzletasszonyként tudok jelen lenni az ilyen eseményeken, úgy, hogy hatékonyan építek kapcsolatot, miközben azonban élvezem is az estét. Először is rá kell vennem magam, hogy érdeklődést mutassak az esemény apropóját képező ügyek iránt. Egyensúlyozni kell étel és ital, valamint minőségi beszélgetések között; nem kis kihívás, főként egy zsúfolt teremben, ahol nemigen ismerek senkit. De feltételezzük, hogy Ön mentálisan sikeresen rákészült minderre, és így lép be a partira…

Vegye fel a megfelelő testtartást – Talán lényegtelennek hangzik, de a bankett területén Önnek fel kell kutatnia, merre vannak az ételek-italok, a mosdó, a ruhatár, a színpadi emelvény és az ültetési rendről tájékoztató pult. Minderre megfelelő egy rövid körbesétálás. Amit csak lehet, hagyjon otthon, és csak a legfontosabb dolgok legyenek Önnél (készpénz, bankkártya, autókulcs, névjegykártyák). Sokkal könnyebb, fesztelenebb és elegánsabb lesz kezet fogni, és beszélgetés közben fogyasztani anélkül, hogy közben még egy táska is lenne a keze ügyében. Ha mindenképpen lennie kell Önnél egy táskának (például mert zsebeit látványosan kitömné a sok tárgy), legyen ez egy bankkártya méretű bőr- vagy selyemtáska.
Mosolyogni, mosolyogni, mosolyogni – Emlékeztetőül: jómagam ki nem állhatom ezeket az eseményeket. Nehezen tudom fesztelenül érezni magam egy ismeretlen emberekkel zsúfolt teremben. De egy cég ügyvezető igazgatója vagyok, így munkám egyik része a kapcsolatépítés és –ápolás, és új utak felkutatása cégem számára. Gyakran felkérnek továbbá beszédek tartására is. Elengedhetetlen, hogy megtanuljam magam jól érezni ezekben a helyzetekben, és.
Beszéljen világosan és adja tudtul a nevét és a céged nevét – Csodálkozna, ha tudná, hány és hány üzletasszony beszél zavarosan és túl halkan zajos party-környezetben. A nőknek nem áll rendelkezésére mély, zengő hangszín, az övék gyakran elvész a lárma közepette. Tartson szemkontaktust, hajoljon közel, ha a zaj miatt ez is szükséges, és mondja meg a nevét és a cége nevét. Figyelje a másik fél reakcióját. Vajon megértették Önt? Mondja el újra, ha szükséges. A lényeg, hogy megtudják, kicsoda Ön. Csakúgy, mint hogy Ön is megtudja, hogy ők kicsodák, és mivel foglalkoznak. Nekem történetesen ötször vissza kell mondanom magamnak hangosan a neveket, hogy ne felejtsem el rögtön. Ha elmenőfélben azt kérdezi magától: ki is volt ez az ember?, akkor nem volt hatékony.
Egyen keveset, és igyon még kevesebbet – Én imádom a garnélarákot.  Szerencsére ez épp nem egy rossz partyétel. Nem látványos, ha a fogam közé kerül, és a keze se lesz tőle az embernek ragacsos. Egy kicsit halszagú és fűszerillatú lesz tőle az ember (kerüljük a koktélszószt), de még mindig sokkal jobb, mint sok más lehetőség a menülistán. Tartsa észben, hogy nem megvacsorázni jött, hanem kapcsolatokat építeni. Italok. Partytól függ, de általában a legjobb az alkoholmentes italok választása. Ha az ital ahhoz kell, hogy élvezhetővé tegye az Ön számára az estét, akkor válasszon olyat, amit magánál tarthat az egész este folyamán.
Csak semmi ügynöki “nyomulás” – A kapcsolatépítés arról szól, hogy Ön találkozik emberekkel, hogy kicsit jobban megismerje őket. Ha Ön valóban figyel rájuk, és jó kérdéseket tesz fel, akkor jó úton jár afelé, hogy saját vállalkozásának üzleti lehetőséget készítsen elő, amihez egy későbbi találkozás során kerülhet közelebb. Akkor vegye elő és terítse névjegyeit, amikor erre jó befogadói környezetet érez, illetve egy jövőbeli üzlet lehetőségét. Ha éppen egy nagy cég vezetőjével beszél, a szabály értelmében meg kell várnia, míg ő kér Öntől elérhetőséget. Amennyiben ezt nem teszi meg, ne feledkezzen el róla, hogy felírja az ő nevüket és végük nevét, hogy később utánanézhessen.
Változtasson helyet gyakran a teremben – Az “elvegyülés” egy művészet, és azt hiszem, én rájöttem, miért. Egy idegennel folytatott beszélgetés ritmusát uralni tudni egy külön képességet igényel. Az én célom általában annyi, hogy pozitívnak mutatkozzam, és bizalmat ébresszek a másik félben ahhoz, hogy beszéljen magáról, vagy másról. „Ön mit gondol arról…?”, „Ön mit szeret ebben a szervezetben?”, „Én új vagyok itt, bemutatna, kérem…?” Nekem az utolsót a legnehezebb kimondanom, viszont a legjobb eredménnyel jár. A másik fél vagy azt mondja: „Én is új vagyok!”, így összenevetünk, és kialakul egy összekacsintás-érzet a két új ember között; vagy legalább egy embernek bemutatja Önt, ahonnan már önállóan is boldogul. Töltsön el legalább 5-10 percet egy emberrel, mielőtt továbbmegy. Ha azzal az ürüggyel szakít meg egy véget érni nem akaró monológot, hogy a mosdóba kell mennie, utána menjen valóban oda.

De a legjobb tanács talán mégis az, hogy legyen minél inkább önmaga! Tipikusan olyankor kerülünk bajba, amikor valami olyannak akarunk látszani, amik nem vagyunk. Az egyetlen dolog, amit azonban meggyőződéssel mondhatok, az az, hogy bárkiről vagy bármely cégről rosszat mondani rossz ötlet. Maradjon pártatlan vagy hallgasson. Kellemes partyzást!

Tags: ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑