Életek Fotó: Susan Wojcicki, Northfot

Published on október 19th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Susan Wojcicki

Öt gyermek és a Google anyja. Egyetlen tőmondatban ennél többet kevés emberről lehet elmondani. Az 1968-ban született amerikai üzletasszony, Susan Wojcicki ráadásul igen “messziről” érkezett a számítástechnika, az internet világába. Nem a tanulás, az iskola esett messze tőle, hiszen valósággal egyetemen született, nevelkedett. Anyja pedagógus, apja pedig a Stanford Egyetem fizikaprofesszora, s gyakorlatilag a Stanford campusán nőtt fel kutatókkal és tudósokkal körülvéve. 

Fotó: Susan Wojcicki, Northfot

Susan Wojcicki – Northfot

MUNKATÁRSUNKTÓL

Messze inkább az érdeklődési köre állt, hiszen miután kijárta a Palo Alto-I Gunn High Schoolt, ahol az iskolaújság oszlopos munkatársa volt, történelmet és irodalmat hallgatott a Harvard Egyetemen. Korábbi tanulmányi előmeneteléről nincsenek hírek, ám a híres massachusetts-I felsőoktatási intézményben kitüntetéssel végzett.

Úgy tervezte, hogy ezek után közgazdaságtanból szerez PhD fokozatot, és maga is tudós lesz, ám egyszer csak felfedezte magának a számítástechnikát.

Ez ugyan még nem akadályozta meg abban, hogy közgazdasági diplomát (Msc) szerezzen a Sant Cruz-i California Egyetemen (1993), majd öt évvel később üzleti tudományokból.

A fordulat akkor következett be, amikor két – az egyetemről ismert fiatalember – kibérelte garázsukat, ahol izgalmas internetes vállalkozásba fogtak. A vállalkozást egy szóval lehet a leginkább jellemezni: Google. A fiatal üzletasszony valóban meglátta-e az óriási lehetőséget, vagy csak segíteni akart, nem tudni, mindenesetre elvállalta a start-up marketingmenedzselését, sőt, egy idő után ott is hagyta állását az Intelnél. Számos később óriási karriert befutott program – például: Google Images, Google Books, AdWords, AdSense. Google Analytics stb. – kidolgozása, felfuttatása felett bábáskodott.

Nem csoda, és nem is esetleges szerkesztői elfogultság miatt nevezte tehát a Forbes üzleti magazin a hirdetések és a Google legfontosabb emberének, ráadásul évek óta az első harminc között van a világ legbefolyásosabb hölgyeit felvonultató ranglistán.

Wojcicki teljesítménye akkor is figyelemre méltó lenne, ha szingliként, csak magával, csak karrierjével kellene foglalkoznia. De erről szó sincs, hiszen négy gyermek boldog édesanyja, így nem légből kapott az a cikke sem, amelyet a Wall Street Journal számára írt a várandós nők fizetett szabadságának fontosságáról. Nála jobban kevesen látták át ezt a problémakört, hiszen amellett, hogy a vállalkozás egyik vezetőjeként ismerte a munkáltató szempontjait, érdekeit és lehetőségeit, ő volt a Google első női alkalmazottja, akinek gyermeke született. Azóta a cég – éppen Wojcicki kezdeményezésére – létrehozta saját bölcsödéjét, óvodáját, ahol a csöppségek biztonságban játszhatnak, míg szüleik dolgoznak.

Tags:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑