One women show II Erzsébet királynő

Published on június 13th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Tények, melyeket nem tudott II. Erzsébetről

II. Erzsébet egyike a leghosszabb ideje regnáló uralkodóknak; alig tízévesen lett trónörökös, amikor apját VI. György néven váratlanul királlyá koronázták, és 26 évesen ült fel a trónra. De 89 éve alatt számos még ennél is érdekesebb dolog is történt vele, fussuk is át a legérdekesebb tíz dolgot, amit sosem gondoltunk volna a brit királynőről – írta az index.hu.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent brit királynőnek lenni. Az, hogy a szigetország legnagyobb részén ő a királynő, nem lep meg senkit. De azért hogy életében volt ő már Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán, Ceylon, Jamaica, Barbados, a Bahamák, Grenada, Pápua Új-Guínea, a Salamon-szigetek és egyebek mellett Tuvalu királynője is, az nem semmi.

Rendszeresen rúzsozza magát nyilvánosan, és ez még talán annál is furább, hogy soha nem látták még kétszer ugyanabban a ruhában.

Tudták, hogy az amúgy igen szigorúnak és karótnyeltnek tűnő II. Erzsébetnek is van beceneve? Mármint nem olyan, amit a humoros angolok adtak neki, hanem olyan, amin a családtagjai szólítják. Ez a becenév a Lilibet, és azért kapta, mert gyerekkorában nem tudta kiejteni a saját nevét.

A brit királynő korához képest igazi tech-guru: van saját csatornája a Youtube-on, oldala a Facebookon, jelen van Twitteren (hat évvel korábban odaért, mint Obama!), sőt az unokáival sms-ben tartja a kapcsolatot.

Erzsébet tud vezetni, 1945 óta van jogosítványa, amit akkor szerzett meg, amikor belépett a brit hadseregbe. Lazán kapcsolódik, hogy II. Erzsébet az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány és rendszám nélkül is vezethetne, ha épp olyan kedve lenne.

Erzsébetről rengeteg festmény és portré készült, egész pontosan 129 hivatalos (ebből kettőn ábrázolják együtt a férjével). Az első portrét 1933-ban, hétéves korában festette róla a magyar László Fülöp Elek, akit az utolsó udvari festőként tartanak számon.

Sok mai politikussal ellentétben II. Erzsébetről nem lehet azt mondani, hogy egy percet sem dolgozott életében: a királynő (akkor még egyszerű trónörökösként) szerelőként dolgozott a második világháborúban, így valószínűleg ő az egyetlen királynő, aki nem esik zavarba, ha gyújtógyertyát kell cserélnie egy autó motorjában.

Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy az unokatestvéréhez ment feleségül. Persze Fülöp herceg csak harmadunokatestvére Erzsébetnek.

A legérdekesebb pedig: egy serlegkocsányú fikuszon ült, amikor királynő lett belőle. 1952. február 6-án épp egy kenyai körúton volt, amikor férje, Fülöp meghozta a rossz hírt: Erzsébet apja meghalt. Az akkor 25 éves hercegnő épp egy fára mászott fel. A körutat megszakították, Erzsébet visszatért Londonba, és elkezdődött a 63 éve tartó uralkodás.

Forrás: index.hu

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑