Hogyan? Pánik nincs!

Published on július 1st, 2014 | by noiuzletihalo

0

Van: ötlet, cél. Nincs: pénz

Saját erőből
Sokan így kezdjük. Igyekszünk mindent saját forrásból elindítani. A saját lábunkon állunk. Ha valóban van ennyi tartalék tőkénk ez a legjobb megoldás, mert nem vagyunk kiszolgáltatva és könnyebben, szabadabban tervezhetünk. Ügyeljünk arra, hogy személyes tartalékainkat viszont ne eméssze fel az üzlet beindítása.

Hitelkártya
Kisebb vállalkozások átmeneti finanszírozása megoldható hitelkártya segítségével is, ez azonban kockázatos a magas büntetőkamatok miatt és drága is. Ha tudjuk, hogy az így finanszírozott pénz gyorsan befolyik és képesek vagyunk időben visszafizetni a hitelt, mégis érdemes meggondolni ezt az eshetőséget is.

Család és barátok
Ha az ötleted valóban jó, és meg tudod győzni őket erről, a család és a barátok is segíthetnek elindulni az üzleti életben. A döntés függhet a szükséges pénz mennyiségétől is, de mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a kapcsolatok kicsit feszültebbé válnak a visszafizetésig. Jogos kérdések lesznek az üzlet állásával, vagy a visszafizetés határidejével és biztonságával kapcsolatban. Bizalom ide vagy oda, legyen írás mindenről – mennyi a kölcsön, mikor, milyen feltételekkel fizetjük vissza.
Sokszor könnyebb megoldás, ha pénz helyett segítséget kérünk az üzlet beindításához. Sokan szívesebben áldoznak időt a barátságra mint pénzt, és hasznos szakértőkhöz juthatunk.

Alapítványok, EU alapok
Vonzó elképzelés, hogy egy alapítvány, vagy kormányzati alap ingyen pénz adjon az induláshoz. Sajnos a profitorientált vállalkozások esetében ritka az ilyesmi. Ezzel együtt érdemes kutatni ebben az irányban is. Ha non-profit vállalkozást szeretne indítani, mindenképpen érdemes utánanézni ezeknek a lehetőségeknek.

Kisebb, átmeneti hitelek
Lehet, hogy csak egy kisebb összegre van szüksége, és csak pár hónapra. Az erre “szakosodott” pénzintézetek általában magas kamatokkal dolgoznak, különösen, ha esetleg kicsúszunk a határidőből. A bankok ugyan sokszor több adminisztrációt kérnek, és hosszabb idő alatt döntenek, mégis reálisabb feltételeket kínálnak.

Hitelek
Amennyiben több évre veszünk fel hitelt eszközökre vagy készletezésre, érdemes tanácsot kérni mielőtt bankot választunk. Versenyelőnyt jelenthet az is, ha jobb feltételekkel szereztünk magunknak hitelt, mint a konkurencia, hiszen termékünk vagy szolgáltatásunk ára jelenlegi és várható pénzügyi helyzetünket is visszatükrözi.

Üzleti angyal
Szemben a kockázati tőkéssel, az üzleti angyalok nagy előnye, hogy nem próbálnak beleszólni az üzletmenetbe. Viszont válogatósak. Újításokat, nagy üzleti potenciált keresnek, hogy részesüljenek a tortából. Mivel viszonylag gyorsan (1-5 év) alatt szeretnék viszontlátni pénzüket (és a profitot) a gyorsan felfutó vállalkozásokat kedvelik.

Kockázati tőke
Őket tartják a cápáknak. Ha pénzre van szükség, készségesek, de igényt tartanak a vállalkozás tulajdonjogának egy részére, befolyással az üzletmenetre. Az ő számukra fontos, hogy a vállalkozás sikeres legyen, így várhatóan nem csak pénzzel, hanem kapcsolatokkal, szakértelemmel is segítik a céget.

Rejtett költségek és csökkentésük
Aki már épített üzletet tapasztalhatta, hogy mindig kiderülnek olyan be nem tervezett költségek, amelyek növelik a kiadási oldalt. Sokszor már az is segít, ha az ismert költségeket egyből 15-20%-al magasabbra tervezzük. Még az is megtörténhet, hogy megspóroljuk ezt a többletet. Ha mégsem, nem ér váratlanul az extra kiadás. De vannak más módszerek is.

Tipikus rejtett költségek az indulásnál

Cégalapítási költségek
Érdemes ügyvéddel konzultálni ebben a kérdésben, még akkor is, ha ez némi pénzbe kerül. Illetékek és egyéb “hibajavítási” költségek ugyanis meglepően magasak lehetnek, ha rögtön az első és legfontosabb lépésnél hibázunk.

Telefonköltségek
Ez a költség igen magasra szökhet észrevétlenül, hiszen, főleg ha az üzletmenet megkívánja a gyakori kommunikációt a világgal, és lendületben vagyunk, menet közben ritkán érezzük mennyit költünk rá. Mérjük fel mennyit és mikor telefonálunk, és válasszuk a legkedvezőbb előfizetést erre a portfólióra. Lehet, hogy a mobil jobb megoldás mint a vezetékes telefon! Igyekezzünk inkább az e-mailt használni – és használtatni a munkatársakkal – hiszen az írássosság előnyei mellett ez olcsóbb is.

Tags: , ,MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑