Biznisz Virginia Rometty

Published on január 27th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Virginia Rometty

Szenvedély, határozottság, nyitottság, szüntelen tanulás és gondolkodás. Kimondva, kimondatlanul is ezek a legfontosabbak a világ egyik vezető számítógépes cége, az IBM elnök-vezérigazgatója, Virginia Marie Rometty számára, akit immár több éve választanak be a legtekintélyesebb, legbefolyásaosabb nők különböző ranglistáiba a Forbes-tól a Bloombergen és a Time magazinon át a Fortune-ig. 

MUNKATÁRSUNKTÓL

A szakmai berkekben és az újságokban gyakran csak Ginniként megnevezett hölgy 1957-ben született, gyermekkoráról szinte semmit nem osztott meg a nagyvilággal, életrajzaiban a patinás Northwestern University Robert McCormickról elnevezett mérnöki és alkalmazott tudományi karán kitüntetéssel minősített villamosmérnöki és számítástechnikai diplomája szerepel szakmai karrierje kiindulópontjaként. No, meg az, hogy tagja, sőt egy ideig elnöke is volt az amerikai egyetemeken oly nagyra becsült leányegyletek egyik legrégebbi és legtekintélyesebb közösségének, a Kappa Kappa Gammának. “Sohase engedd, hogy mások határozzák meg, ki vagy, határozd meg te önmagad!” – vallja ma is.

Diplomájával a zsebében mindjárt a General Motors ma már Kettering Egyetemként ismert felsőoktatási intézményében helyezkedett el, ám két évvel később már rendszermérnöknek jelentkezett az IBM cég detroiti irodájában. Tíz évvel később pedig már beválasztották a vállalat tanácsadói testületébe, ahol korábban nem sok nőnek osztottak lapot. 2002-ben Ginni Rometty szorgalmazta a leginkább, hogy az IBM vásárolja meg a PriceWaterhouseCoopers tanácsadói részlegét, mintegy 3,5 millió dollárért. A döntés olyannyira bevált, hogy 2009-ben már első elnökhelyettesnek és az értékesítésért, a marketingért, valamint az üzleti stratégiáért felelős vezetői csoport élére választották meg a cégen belül.

Az IBM kulcsszava: gondolkodni. Ami mindig is elbűvölő és ellenállhatatlanul vonzó munkahellyé tette számomra ezt a céget, az a vezetőinek és alkalmazottainak megszállottsága, hogy a tudományos gondolkodást, annak eredményeit, az újabb és újabb technológiákat a társadalom hasznára fordítsák” – vallotta egy ízben. Aligha véletlen tehát, hogy Romettyt bízták meg az IBM új növekedési stratégiájának kidolgozásával, beleértve a cég bekapcsolódását a felhőalapú számítástechnikába és az elemzési üzletágba. De ő irányította a Watson számítógép-rendszer, valamint a Jeopardy! játékgép fejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát. “Növekedés és kényelem nem létezhet együtt” – hirdeti Rometty.

2011. október 25. mérföldkő egyrészt Ginni Rometty életében és pályafutásában, másrészt az IBM történetében. Először jelöltek nőt a cég vezérigazgatói székébe.

Az addigi elnök-vezérigazgató, Salm Palmisano ugyanis bejelentette, hogy az elnöki posztot ugyan megtartja, de a vezérigazgatói feladatokat másra kívánja áthárítani, s erre az akkor 54 esztendős mérnök-üzletasszonyt látja a legalkalmasabbnak. Egy évvel később Rometty a cég elnöki székében is átvette a végleg visszavonuló Palmisano helyét.

Magánéletéről is csupán annyit lehet tudni, hogy a Balm Oil Company fő részvényese, Mark Anthony Rometty felesége, s hogy párja számára a legfontosabb dolgok egyike volt mindig, hogy Ginni karrierjét mindenben támogassa.

Tags:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Back to Top ↑