Életmód nő, szomorú, szép

Published on október 20th, 2015 | by noiuzletihalo

0

Viselkedések, melyek növelik az öngyilkosság valószínűségét

Szinte mindenki, aki öngyilkosságot kísérel meg, valamilyen formában utal a szándékára. Beszél arról, hogy mi lenne, ha nem lenne, eltűnne, meghalna, jelzi a környezetének, hogy kilátástalannak tűnik a helyzete, elkezdi lezárni függőben lévő ügyeit, végrendeletet ír, elajándékozza a számára fontos tárgyakat. Ezeket a jelzéseket a környezet nem veszi mindig komolyan, de legalábbis ritkán feltételezi az ember ezekben a helyzetekben a legrosszabbat – hívta fel a figyelmet a divany.hu.

Nincs is könnyű dolguk a barátoknak és a családtagoknak, mégis honnan, miből lehet tudni, (a fentieken túl) hogy valaki öngyilkos akar lenni? Milyen viselkedéses jellemzők azok, amik inkább magukban hordozzák a kockázatot? Egy amszterdami tudományos konferencián prezentált friss tanulmányban a kutatók éppen ezekre a kérdésekre keresték a választ.

Dr. Dina Popovic és munkatársai 2811 depressziós embert vizsgáltak: összehasonlították azokat, akik megkísérelték az öngyilkosságot, és azokat, akik nem.

A kutatók három olyan viselkedéses különbségeket azonosítottak, amelyek az öngyilkosság elkövetésének valószínűségét 50 százalékkal növelték. Ezek a rizikós magatartás az élet különböző területein, a nyugtalan viselkedés és az impulzivitás.

Dr. Popovic szerint kutatásuknak éppen abban van jelentősége, hogy felhívja a szakemberek figyelmét ezekre a gyakran rejtve maradó, depressziót kísérő tünetek fontosságára.

Forrás: divany.hu

Tags:Comments are closed.

Back to Top ↑